Durant el primer semestre de l’any 135 unitats familiars de la nostra ciutat han participat en el programa ‘Entendre al bebè’, un projecte que va posar en marxa la regidoria de Polítiques Socials de l’Ajuntament d’Alcoi a través del servei d’atenció prenatal i de primera infància (APPI). Al llarg d’aquests sis mesos s’han format 9 grups de treball: 4 d’atenció prenatal, en els quals han participat 59 unitats familiars; i 5 d’atenció postnatal, en aquest cas amb 76 unitats familiars participants.

Als grups d’atenció prenatal s’ha experimentat un augment en el nombre de pares presents a les sessions, 26 del total de 59 unitats familiars. Una xifra que es veu reduïda als grups de d’atenció postnatal, on també l’assistència de les dones comença a ser menys freqüent a causa de la seua incorporació al món laboral.

Recordem que ‘Entendre al bebè’ és un programa posat en marxa pel servei d’Atenció Prenatal i Primera Infància (APPI) de l’àrea de Benestar Social, adreçat de manera preventiva a famílies gestants. Allò que es busca amb el mateix és incrementar les taxes de «apego» segur, treballant el coneixement de les característiques evolutives, emocionals i de comportament del bebè.

Aroa Mira, regidora de Polítiques Socials destaca l’aposta per la infància que Alcoi ha fet als últims anys: «Aquesta legislatura, l’Ajuntament ha volgut apostar decididament per la infància a aquesta ciutat perquè apostar per la infància és la millor manera d’apostar pel futur». Mira explica: «Entendre al bebè» va ser un de les primeres actuacions, dirigida a tota la població, apostant per la prevenció com una de les eines fonamentals de les polítiques socials» i afegeix «Hem presentat el programa també com a Bona Pràctica dins dels programes de les Ciutats Amigues de la Infància d’UNICEF, reconeixement al que la ciutat és candidata i que es resoldrà en novembre».

De manera paral·lela a les sessions d’aquest últim semestre, també s’ha organitzat (a petició de pares i mares) un taller de primers auxilis amb elevat èxit de participació, el qual s’espera poder tornar a oferir. Després de l’estiu, i fruit del treball conjunt entre la coordinació del servei APPI i la unitat de prevenció comunitària de conductes addictives (UPCCA) de l’Ajuntament, es durà endavant una jornada amb què incidir en la prevenció del consum d’alcohol en població gestant; hàbit que pot conduir al síndrome d’alcohòlic fetal (SAF). Per últim, i a tall d’oferta cultural, és va organitzar una funció teatral al Centre Social de la Zona Nord, iniciativa que es preveu tornar a repetir el pròxim novembre.