Muro celebra la seua Fireta de Sant Antoni des de 1738 i un any més s’ha proposat ser l’aparador del seu múscul comercial i cultura. D’aquesta manera desenes de punts de venda i una nodrida programació d’actes, per a tots els públics, i exposicions s’han enllestit per al cap de setmana del 17 al 19 de gener. Una fita declarada d’Interés Turístic Autonòmic i que aconseguix apropar un nombrós grup de persones de tot arreu.
La regidora de Turisme, Carol Iváñez, ha ressaltat que “aquest és el cap de setmana perfecte per a conèixer Muro” perquè “durant els dies de la fireta tot el poble ix al carrer a viure-la amb intensitat, treballant estretament per oferir el millor del nostre poble a les persones que ens visiten, ens hem centrat en el més tradicional, però també amb una mirada cap a les famílies amb xiquetes i xiquets que puguen trobar el seu espai”. Així com, ha destacat que és “una Fireta que engalana Muro i aconsegueix condensar gran part de la seua oferta turística per a fer-ne un tast, com les visites guiades al Campanar” o “l’exposició a l’Església per contar la vida de les Germanes Franciscanes de la Immaculada a Muro, al mateix temps que es poden redescobrir els frescos de Parròquia del pintor Miguel Parra, que són tot un referent de l’academicisme en l’àmbit europeu”. Cal recordar, a més, que “el Toc Manual de Campanes està reconegut per la UNESCO com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat i que tant cuiden des de Campaners del Comtat i altres colles de campaneres i campaners al llarg del territori.
Tres jornades intenses de programació que com bé ha destacat el regidor de Cultura i Tradicions, Fernando Picó, “no hagueren pogut dur-se endavant sense l’ajuda de les associacions mureres, la Fireta està feta per gent del poble”. S’ha apostat una edició més per fer de Muro un centre d’exposicions dinàmic que posa el seu patrimoni a contar la seua història, però també té un ull cap a altres indrets, així com, reflexiona sobre l’Alzheimer, la memòria de les dones i de diferents col·lectius locals. Muro s’ha esforçat per mostrar un any més el seu potencial com a un pol cultural obert a les Comarques Centrals Valencianes i “per això hem programat concerts, tallers, danses tradicionals, la Romeria, doma de cavalls, partides de pilota, el Toc Manual de Campanes, contacontes o el Mercat Medieval entre d’altres” ha conclòs Picó.
La Fireta de Sant Antoni arranca el dia 17 de gener amb la inauguració de les exposicions, l’obertura del Mercat Medieval a les 18.00 h i el concert de Germans Brothers a les 19.30 h a la plaça Matzem. Això no obstant, la inauguració oficial serà el dissabte 18 de gener per part d’un representant de les persones majors del municipi, l’acte està previst a les 11.30 hores a la Placeta Molina. Com és tradició, s’interpretarà el popular “Tio Pep” i es llegirà el pregó i es farà el reconeixement a un dels comerços més antics de Muro.
Cal destacar que la plaça del Palau de la Senyoria s’ha convertit en un referent per a les famílies amb xiquetes i xiquets, on podran gaudir de contacontes, malabars, màgia, així com l’esperat concert de Dani Miquel, el diumenge a les 12.30 hores.
No faltaran tampoc el folklore i els balls tradicionals gràcies a la col·laboració amb el Grup de Danses Baladre de Muro i l’Aplec de Danses, que recorrerà els carrers des de la Placeta Molina fins a la plaça del Matzem. Un dels moments més especials de la Fireta i que comptarà amb el grup convidat Rebombori de Gandia i el ritme de la Xafigà de Muro.
La tradicional romeria de Sant Antoni arrancarà el diumenge 19, a les 17.00 hores amb el seu habitual recorregut des de la plaça de l’Església fins a l’ermita de Sant Antoni.
Des de Muro es vol convidar a visitar la localitat a totes i tots, i convida a consultar la informació i horaris que s’aniran desgranat pels mitjans de comunicació de l’Ajuntament de Muro.
Comentarios recientes