Una bicicleta sense pedals, que evoluciona cap a una bicicleta’ tradicional’ i que s’adapta a xiquets i xiquetes de 2 a 7 anys. Aquest prototip és el resultat de Treball Final de Grau (TFG) de Dolores García, estudiant del Grau en Enginyeria en Disseny Industrial i Desenvolupament de Productes del Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València (UPV). A més, està pensada per a ser produïda amb les tècniques i mètodes de la indústria en la zona de la Vall del joguet, coneguda per la seua tradició en la fabricació de productes infantils. Per això, s’han incorporat processos com la injecció de plàstic i el treball del metall, garantint l’eficiència, qualitat i sostenibilitat del producte. El TFG ha estat dirigit per Joaquín Pérez, professor del Departament d’Enginyeria Gràfica.
El disseny té com a objectiu principal oferir una solució pràctica i econòmica a les famílies, evitant la necessitat d’adquirir múltiples bicicletes a mesura que el xiquet creix. A més, fomenta el desenvolupament motriu, l’equilibri i l’autonomia dels xiquets de manera progressiva i divertida. També s’ha posat especial èmfasi en el disseny estètic, creant una bicicleta amb colors cridaners i formes amigables que resulten atractives tant per als xiquets com per als seus pares.
Disseny diferencial
La principal diferència respecte a altres joguets similars ja en el mercat és la seua adaptabilitat i enfocament local. Moltes bicicletes evolutives actuals no cobreixen un rang d’edat tan ampli ni ofereixen transicions tan pràctiques entre etapes. El disseny de Dolores García inclou components multiposició i ajustos simples que facilita els canvis necessaris per a adaptar-lo al creixement del xiquet.
Un altre aspecte diferenciador és la vinculació amb la producció local. En ser concebut per a fabricar-se en els municipis de la Vall del Joguet (Onil, Ibi, Castalla…), el disseny aprofita el coneixement tècnic (know-how) de les empreses de la zona, així com els seus processos altament eficients i d’alta qualitat. Això no sols ho fa competitiu en costos, sinó que també reforça la sostenibilitat i promou el desenvolupament de l’economia local.
Aquest TFG ha sigut considerat com el millor de la seua titulació en el curs 23/24, obtenint Matrícula d’Honor.
Un treball complet
Segons indica el tutor d’aquest treball, Joaquín Pérez, a més dels criteris establits per a obtindre el premi a millor TFG de la seua titulació, es tracta d’un treball complet en extensió i qualitat, on s’ha treballat tot el que s’espera que faça un titulat del Grau en Enginyeria en Disseny Industrial i Desenvolupament de Productes.
S’ha abordat la part creativa, la vessant d’enginyeria i la part industrial. En la part creativa es destaca per la idea que la mateixa bicicleta puga utilitzar-se pel mateix usuari des dels 3 als 7 anys. Pérez també destaca la forma de les suspensions, on es poden acoblar rodes de diversos tripijocs. En la part d’Enginyeria s’han fet tots els càlculs i dimensionament d’elements. Finalment, en la part Industrial, la bicicleta evolutiva ha sigut dissenyada perquè siga fabricada mitjançant les tècniques industrials de la injecció de plàstic i la transformació de metalls, pròpies de les nostres comarques, i que utilitzen recursos locals fàcilment disponibles.
Cal apuntar que la construcció del prototip dins de les mateixes instal·lacions del Campus d’Alcoi de la UPV, concretament en el Taller de Disseny, li dona un valor afegit.
Comentarios recientes