La ciutat està immersa en l’aplicació de l’Estratègia Smart City d’Alcoi i una de les línies que es desenvolupa actualment és la instal·lació de sensors i la xarxa IoT per millor la gestió municipal. Aquesta estratègia cobra una major importància en el moment en què ens trobem, davant la situació d’emergència de salut pública a conseqüència de la Covid-19, ja que ens permetrà obtenir les dades necessàries per garantir la seguretat i totes les mesures necessàries en uns moments com els actuals.

El govern municipal ha adquirit un sistema de gestió integral de control de temperatura corporal, control d’aforament, seguretat, lectura de matrícules, recompte de persones i ciclistes, especialment important en uns moments com els actuals, davant la situació d’emergència de salut publica com a conseqüència de la Covid-19.

Aquest sistema de gestió amb 160 càmeres distribuïdes per la ciutat permetrà, per exemple, obtindre informació sobre el moviment de vehicles i vianants, controlar les aglomeracions de persones i l’aforament dels espais públics, informació absolutament necessària per a la gestió de les mesures a aplicar per a combatre la propagació de la Covid-19.

Les càmeres termogràfiques que es col·loquen a diferents instal·lacions municipals com l’entrada a l’Ajuntament d’Alcoi, el IVAM CADA ALCOI, l’oficina de Turisme, entre altres, permetrà detectar a través del control de temperatura corporal possibles positius de la Covid-19.

Cal assenyalar que aquest sistema que s’integrarà a la plataforma Smart City va molt més enllà del Covid-19, de fet, ja estava prevista la seva implantació de manera global, sent una de les actuacions cofinançades pels fons Feder de la Unió Europea, dins de l’EDUSI, si bé ara resulta fonamental per les seues aplicacions i avantatges per a la gestió de les mesures contra la propagació del virus.

L’alcalde, Toni Francés, destaca la importància de la tecnologia per millorar la vida de les persones: «Com sempre hem plantejat des del govern, aplicar la tecnologia a la nostra vida per millorar-la era important i necessari, per això portem treballant des de fa anys en un projecte d’Smart City per a Alcoi. Ara, amb aquesta crisi sanitària molta més gent està entenent la importància de la tecnologia en la nostra vida. Col·locar sensors, càmeres, d’obtindre dades i gestionar-les ens permet tindre informació i saber què fer i com fer-ho. A Alcoi tenim la sort de ser una de les ciutats mitjanes més avançades en Smart City pel que projectes que ja teníem en marxa ens ajudaran a lluitar contra la Covid-19, millorant la qualitat de vida però també protegint a les alcoianes i els alcoians».

Un exemple de l’ús que tindran les càmeres, més enllà del control necessari per lluitar contra la Covid-19, és el fet que servirà per al dia a dia de la ciutat. Un exemple és la conversió del Centre en una zona per a vianants, ja que les càmeres permetran controlar les matrícules dels vehicles dels residents que tenen autoritzada l’entrada als seus pàrquings o als comerciants per fer la càrrega i descàrrega. El pressupost de l’actuació es de 175.000 euros i la seua implantació començarà en les pròximes setmanes.

El projecte Smart City en el que Alcoi treballa fa anys, a través d’un Pla Director aprovat per unanimitat, no és res més que aplicar la tecnologia per a millorar la vida de les persones. Dins d’aquesta estratègia de ciutat, s’han realitzat ja diferents projectes com, per exemple, els pàrquings intel·ligents al centre històric; la implantació de l’administració electrònica; el Street Lab subvencionat per l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) al carrer Entença que permet provar solucions urbanes en aquest carrer; punts de càrrega de vehicles elèctrics; la compra pública innovadora; el pla per acreditar a Alcoi com a destí turístic intel·ligent (DTI); un projecte també finançat per l’AVI on es busca conéixer la situació de les persones que viuen soles, la tele-gestió de fanals dels polígons i llums de diferents infraestructures com el Polisportiu Juan Agudo Garat o les càmeres de videovigilància entre d’altres.

Per a gestionar tots aquests projectes smart, la ciutat ha creat una «Smart Office», un òrgan obert per a coordinar i impulsar de forma transversal totes les accions relacionades amb la finalitat que Alcoi es consolide com a ciutat intel·ligent. En aquest òrgan participen tècnics, polítics, universitat i altres centres educatius representants del teixit econòmic i social, empreses locals o altres administracions. També cal recordar que Alcoi és, amb només dues ciutats espanyoles més, part de la xarxa europea de ciutats dins del projectes «Digital Cities Challenge», després de realitzar aquest programa de la Comissió Europea, on Alcoi ha aplicat la tecnologia per a retindre talent qualificat, crear nous llocs de treball en el món digital i impulsar l’emprenedoria.