El projecte AlcoiBioUp! continua avançant en la definició del Pla de Participació i Governança. Per a això i amb l’objectiu que aquest Pla s’adapte a l’experiència, necessitats i interessos de la ciutadania, s’ha difós un formulari per a conèixer millor els interessos i experiències prèvies sobre la participació en els àmbits en els quals es desenvoluparà l’Estratègia de renaturalització i Biodiversitat d’Alcoi.
El formulari servirà per a recaptar aquells aspectes en els quals els i les alcoianes consideren que poden o els agradaria aportar, així com les temàtiques que troben més interessants d’aquesta estratègia de renaturalització de la ciutat. Es pot accedir a aquesta enquesta a través de l’enllaç

D’altra banda, el pròxim dia 11 de desembre, a les 18.00 h a la sala Àgora Oberta d’Alcoi, se celebrarà una activitat participativa oberta a la ciutadania en general, la segona del projecte AlcoiBioUp! Després de l’assemblea de presentació que va tenir lloc el mes de novembre passat. En aquesta ocasió, la sessió anirà orientada a conèixer projectes concrets i planificar conjuntament la seva possible aplicació a Alcoi.

Les intervencions seran a càrrec de Vicent Ordaz, de Trespatis, qui parlarà sobre els beneficis de la natura als patis escolars; Celia de los Llanos, de la Universitat d’Alacant, responsable de la ponència Restauració ecològica. Renaturem Sud d’Alacant; Santi Hernández Puig, qui donarà a conèixer el Pla Verd i de la Biodiversitat de València; Andrea Ariza, de La Dula Coop.V, que parlarà sobre Disseny urbà, salut i canvi climàtic; i Javier Bono Cremades (UPV/EHU, ARQUEHA), la intervenció de la qual girarà entorn de Pla.Zero. Planificació urbana basada en dades.
AlcoBioUp! compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU. Gràcies a aquesta ajuda, l’estratègia rep una subvenció de 3.580.000 euros, que cobreix més del 90% de la inversió total.

El projecte té com a objectiu principal afavorir la connexió de la ciutat amb els seus parcs naturals i zones verdes, millorant i estenent els seus espais naturals cap a l’interior urbà. Per això, s’actuarà sobretot en espais naturals urbans desaprofitats, especialment en els espais verds vinculats als llits dels rius i rierols o els barrancs, nexes d’unió de la peculiar orografia alcoiana.

Entre els grans objectius destaquen també l’aposta per l’erradicació d’espècies invasores i la seua substitució per espècies autòctones, el reverdiment urbà, l’augment de la infraestructura verda, el reforç de la biodiversitat com a valor afegit, així com l’augment de la infraestructura verda i la implementació d’accions perquè aquesta siga útil per al gaudi de la ciutadania, al mateix temps que s’estableix com una eina d’educació ambiental.