El Partit Popular demana al Govern local, del PSOE, que «no agreuge l’economia dels alcoians a través d’una pujada d’impostos amb la qual tapar el dèficit de 2,5 milions amb el qual l’Ajuntament va tancar 2021». El PP defensa corregir aqueix dèficit mitjançant una contenció de la despesa per a no “castigar” les butxaques dels alcoians. Fins i tot proposa rebaixar la pressió fiscal d’Alcoi per a fer costat a les empreses, atraure nous negocis, reactivar el sector de la construcció, especialment en el Centre històric, i fomentar les energies renovables. Aquestes mesures completen la iniciativa, formulada l’agost passat, per a congelar, amb caràcter general, les taxes i impostos de l’Ajuntament d’Alcoi.

El portaveu del PP, Quique Ruiz, i la regidora Amalia Payá han presentat aquest dimecres en roda de Premsa el projecte d’ordenances fiscals per a 2023. Ruiz ha advocat perquè «no siguen els alcoians els qui acaben pagant la mala gestió del PSOE, que va tancar el passat exercici amb un dèficit de 2,5 milions». “Amb l’actual situació de crisi, no podem penalitzar als alcoians amb més imposats per a tapar el forat que ha provocat el PSOE”, ha dit Ruiz.
Segons el parer del PP, és l’Ajuntament el que ha de fer un “esforç” per a pal·liar els efectes de la situació de crisi econòmica. Ruiz ha reconegut que el forat econòmic que el PSOE ha provocat a l’Ajuntament impedeix plantejar grans baixades d’impostos. Per exemple, no fa viable baixar l’IBI, que continua sent a Alcoi el tercer més alt d’Espanya. No obstant això, ha precisat, “sí que és possible no incrementar els impostos i fins i tot realitzar lleugers ajustos per a baixar alguns d’ells”.

En aquesta línia, el PP defensa, d’una banda, congelar les taxes i, per una altra, augmentar la quantitat màxima d’ingressos per família per a accedir a ajudes de l’Ajuntament, actualment fixat en 12.000 euros. La proposta és ajustar aqueixa quantitat a l’augment de la inflació, ja que l’increment de preus ha empobrit a les famílies. “Des de l’Ajuntament tenim l’obligació de fer costat als més vulnerables i no afegir noves càrregues als alcoians”, ha dit el portaveu.

Suport a les empreses
Per al PP és “bàsic” ajudar a les empreses per a aconseguir que Alcoi siga un territori competitiu. Amb aqueixa fi planteja reduir un 33% l’Impost sobre Activitats Econòmiques. El PP defensa que el coeficient a aplicar als carrers dels polígons industrials passe de l’actual 1,2 al 0,8. Amb aquesta proposta, una empresa que actualment paga 1.400 euros pagaria 900. “És una mesura directa per a ajudar a les empreses i perquè Alcoi siga una ciutat atractiva a la inversió”, ha explicat Amalia Payá, qui ha precisat que a Alacant aquest coeficient és del 0,72. “Si no baixem els impostos, com competirem amb altres municipis?”, s’ha preguntat la regidora.

Reactivar la construcció
El Partit Popular també proposa una rebaixa en l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) amb l’objectiu de reactivar el sector de la construcció: del 3,30 al 3%. Per al cas concret del Centre històric, la proposta del PP rebaixar-lo al 0,5%. “Aquesta mesura incentivaria la construcció i afavoriria la rehabilitació del centre històric, contribuint a la seua revitalització”, ha explicat Payá.

Punts de recàrrega d’energia
El PP també planteja bonificacions per a afavorir l’ús d’energies renovables que fomenten una ciutat més sostenible. Proposa bonificacions de fins al 50% en l’IBI i l’IAE per la instal·lació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics i bonificacions de fins al 90% en el ICIO a favor de les construccions, instal·lacions o obres necessàries per a la instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics. Aquestes bonificacions, segons ha explicat Payá, serien compatibles amb les ja existents referides a les instal·lacions que produïsquen energia procedent d’energies renovables.

Reducció de la taxa de residus
Quant a la taxa per recollida, tractament i eliminació de fem i residus, el PP proposa rebaixar la tarifa que paguen les cases rurals per a igualar-la a la qual paguen els hotels. Aquesta mesura representa una rebaixa del 46% per als allotjaments rurals: de 310,61 a 166,87 euros. “Entenem que aquesta equiparació de les tarifes és justa i suposaria un suport per als establiments turístics”, ha manifestat Payá.