L’Observatori Municipal de l’Habitatge d’Alcoi (OMHA) va presentar al seu ple, del dijous dia 24 de març, els principals resultats de l’enquesta sobre necessitats d’habitatge realitzada durant els mesos de novembre i desembre del 2021, complint així amb la proposta treballada en els tallers dels laboratoris durant l’any passat.

L’estudi ha caracteritzat la situació de les necessitats dels alcoians i les alcoianes respecte a diferents indicadors: la situació actual dels habitatges, el grau de satisfacció, les necessitats i expectatives per canviar o reformar l’habitatge actual, els perfils de la demanda d’habitatge en relació amb diferents situacions socials i demogràfiques, i el grau de coneixement de les ajudes a l’habitatge que manifesten els habitants de la ciutat. Els treballs s’han dut a terme a partir d’un mostreig representatiu per al conjunt de les zones i barris de la ciutat, amb quotes proporcionals d’edat i sexe.

L’estudi mostra una baixa disposició a canviar l’habitatge actual per part de la ciutadania; un 12% dels enquestats diuen estar en disposició de canviar o reformar l’habitatge actual. L’elevat nombre de persones que opten per no fer cap classe d’inversió en l’habitatge en aquests moments es podria explicar per la jerarquia de preferències en temps d’incertesa econòmica – relacionada amb la pandèmia o amb altres indicadors de conjuntura social i econòmica – com també ocorre en altres ciutats. No obstant això, en nombres absoluts, l’estudi imputa a un conjunt de més de 5.000 alcoians i alcoianes majors de vint-i-cinc anys que estarien disposats a fer obres de millora en l’habitatge actual (3.500) o bé optar a la compra d’un de nou (2.500). En qualsevol cas, es tracta d’unes deliberacions a les quals caldrà afegir l’evolució de la situació inflacionista en la qual ha entrat l’economia europea en el moment de presentar aquest informe.

En relació amb els perfils socials, les dones majors i els joves continuen sent els col·lectius que presenten una major vulnerabilitat residencial. Es pot detectar soledat en els models convivencials (vora un 10% dels habitants declaren viure sols) i dificultats per assolir els preus dels habitatges que avui representen un cost mitjà declarat en l’estudi de 469 euros de mitjana per als lloguers i de 418 euros per al cost d’una hipoteca mensual.

La carència principal en matèria d’habitatge és l’accessibilitat. Vora un 60% dels habitants de la ciutat declaren no tenir coberta aquesta qüestió.

Per la seua banda, el nivell d’informació dels alcoians sobre les ajudes a l’habitatge és més aviat baix, sent les més desconegudes precisament les que van orientades a la reforma interior d’habitatges (Renhata).

Cristian Santiago, coordinador de l’Observatori de l’Habitatge, considera que «és una bona notícia per a Alcoi que L’observatori municipal de l’habitatge siga una realitat i que es consolide en la nostra ciutat». Segons remarca, «durant l’últim any, hem complit amb els diferents acords i propostes, que van ser fruit de la tasca realitzada pels tallers dels laboratoris, com l’estudi de necessitats habitacionals d’Alcoi.

Entenem que d’aquesta forma tenim una ferramenta fonamental per a poder conéixer la situació actual i a partir d’aquest estudi, poder promoure les mesures i polítiques en matèria d’habitatge necessàries, millorar les condicions i facilitar l’accés a un habitatge digne a la població».
Per la seua banda, la regidora de Vivenda, Maria Baca, considera que «els resultats d’aquest estudi ens dona llum al voltant de les accions que haurem d’implementar per part de l’Administració a mitjà i llarg termini per donar resposta a les necessitats de la ciutadania en matèria d’habitatge». La regidora ha agraït el treball dels laboratoris «ja que han demostrat que aquest òrgan de participació suposa una gran utilitat per a la millora de les polítiques públiques. La idea és ara continuar treballant en aquest document que ens farà servir com a full de ruta en els propers projectes que es desenvoluparan enguany».

Es pot consultar l’estudi complet a la web de l’Observatori Municipal de l’Habitatge d’Alcoi.