La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, a través del Parc Natural del Carrascar de la Font Roja, junt amb la Universitat d’Alacant, el Cema Font Roja (Fundació Caja Mediterráneo), l’Ajuntament d’Alcoi i l’Ajuntament d’Ibi, organitzen les III Jornades científiques del Parc Natural del Carrascar de la Font Roja. Amb el lema ‘La Font Roja en un món canviant’ se celebraran aquestes jornades a l’edifici Font Roja Natura d’Alcoi del 3 al 5 de novembre pròxims.

Els processos de canvi global estan transformant profundament els nostres sistemes naturals. El canvi climàtic, la modificació d’usos del sòl, les invasions biològiques i la pèrdua de biodiversitat estan alterant el planeta a un ritme mai abans observat. El que obliga a plantejar-se com afectaran aquests processos de canvi als ecosistemes del Parc Natural del Carrascar de la Font Roja.

En aquest context, amb l’objectiu d’optimitzar el flux d’informació científica que es genera en el Parc Natural i construir un corpus de coneixement que servisca de fonament a l’hora de dissenyar les estratègies de gestió per a la conservació, s’organitzen aquestes III Jornades Científiques del Parc Natural del Carrascar de la Font Roja, que s’emmarquen dins del programa d’activitat científica desenvolupat al Parc Natural, que té en la mateixa Comissió Científica del Parc Natural del Carrascar de la Font Roja, l’organisme encarregat de coordinar l’activitat científica que es desenvolupa en l’àmbit del parc.

L’objectiu de les jornades és donar a conéixer als gestors, investigadors, estudiants i docents interessats en l’ecosistema del parc i el públic en general, els objectius, continguts i principals resultats de les investigacions que s’estan desenvolupant en el mateix, sobretot pel que fa a la incidència dels processos de canvi global en els ecosistemes del parc.

Les jornades s’estructuren, d’una banda, en conferències a càrrec de científics de reconegut prestigi en el seu camp d’activitat; com Jorge Cassinello de l’Estació Experimental de Zones àrides del CSIC, que realitzarà una presentació relativa a la problemàtica de les espècies invasores i exòtiques; Eduardo Belda de la Universitat Politècnica de València, amb una conferència en què s’aborden els canvis en la fauna vertebrada del Parc Natural de la Font Roja en els últims 30 anys i Jordi Vayreda del Centre de Recerca i Aplicacions Forestals CREAF-UAB, la conferència del qual versarà sobre l’adaptació i mitigació dels boscos mediterranis enfront del canvi climàtic.

La resta de la programació correspon a presentacions curtes per part dels seus autors, de treballs d’investigació en distintes matèries realitzats en l’àmbit del Parc Natural. Les jornades es tanquen el diumenge 5 amb una jornada de camp en què es realitzarà un recorregut guiat pel Barranc dels Molins a Ibi.